Program

Fredag 27.7, portarna öppnar 15.00

Lördag 28.7, portarna öppnar 15.00

Efterfest i Konstfabrikens Avanti-sal

VIP-DJ under hela festivalen

OBS! Tidtabellerna kan ändras.

Disco
Ensemble

Allt gott måste ta slut och detta gäller även Disco Ensemble som gör sin sista turné i år. Superhitten "We Might Fall Apart" förutsedde ålltså detta väldigt bra. Gruppen har varit aktivt på turnéer världen runt från Japan till Amerika och senaste skivan Afterlife har hyllats till en av gruppens bästa. Kom och kolla stämmer påståendet att Disco Ensemble är ett av Finlands bästa liveband.

Mando
Diao

Mando Diaos saga startade 1999, men internationella genombrottet kom med låten "Dance with Somebody" 2009 och nu räknas gruppen till ett av Sverigen mest framgångsrika rockband. Mando Diao spelar energisk indierock och är enormt populär i Tyskland och Japan. Det är självklart att stämningen på FACTORYfest lyfter till skyn senast när gitarrerna kopplas i förstärkaren.

Von Hertzen
Brothers

Von Hertzen Brothers är tre bröders gåva till den finska progressiva rocken. Gruppen har varit på otaliga turnéer och spelat bland annat på Brittiska öarna och i Japan. Dessutom verkar medlemmarna i många andra finska grupper som Don Huonot, Egotrippi samt Jonna Tervomaas bänd. Von Hertzen Brothers episka plattor är både kritikernas samt publikens favoriter och senaste skivan "War Is Over" fortsätter gruppens segertåg.

Mira
Luoti

Mira Luoti blev känd som PMMP:s andra solist och nu är det dags för Mira att koncentrerar sig på sin egen karriär. Hennes album Tunnelivisio är fräsch synthpop som inte är rädd för att beröra mörka ämnen. Mira är en medryckande live-artist som har ett starkt bänd bakom sig.


Kanerva

Kanerva är en singer/songwriter från Helsingfors och hennes starka debutalbum Paritanssi gavs ut i år. Plattans folkrock-låtar undersöker parförhållandets bana från en känslofull början till ett bittert slut. Skivan har mottagit bra recensioner och bland annat Helsingin Sanomat förärade den med fyra stjärnor och hyllade den med ord som ”stark, elegant och rentav perfekt”. Kanervas band på fyra bygger upp låtarna till energisk rock och Kanerva befinner sig alltid i fokus med sin röst och gitarr.

On
June

Joel Heikkinen alltså On June är en DJ/producent från Borgå. För tillfället är han bosatt i Holland. On June har gett ut musik på det holländska Spinnin' Records skivbolaget och har redan nått över 30 miljoner lyssnare på Spotify. Som namnet tyder gör Joel glad och solig musik. On June spelar sin egen och andras musik på VIP-området under festivalen.

Mikael
Gabriel

Mikael Gabriel har spelat musik i år men Vain Elämää gav honom äkta stjärnstatus. Albumet Versus streamades 2016 över tio miljoner gånger på Spotify före den kom ut som fysiskt format. Detta överträffade alla rekord i Finland. Mikael verkar också som domare i X Factor och har även uppträtt i filmerna Bodom och Pahan kukat. En Emma-staty sitter också på stjärnans spiselkrans.


Petter

Petter debuterade 1998 med ”Mitt sjätte sinne” och har sedan dess släppt nio LP:n som alla belönats med platina- och/eller guldskivor. I januari inledde han sitt 20-års jubileum med att släppa nya singeln ”Toppen av ett berg”. Just nu arbetar Petter i studion med att färdigställa fler nya låtar. Petter har influenserat den finska rap scenen då han kollaborerade med Elastinen och Fintelligens med bland annat låten Stockholm-Helsinki år 2000. Petters uppträdande på FACTORYfest är en väntad händelse och Sveriges främste hiphopikons ända uppträdande i Finland i år. Detta får inte missas!


Sanni

FACTORYfest är stolt över att få en av de mest populära artisterna i Finland till Borgå. Få har missat SANNI på radiovågorna och låten ”2080-luvulla” har belönats som bästa låt, streamingrekord har krossats på Spotify och priser har samlats. SANNIs alla album har sålt minst platinum och den unga stjärnan har varit upptagen med program som Vain elämää. SANNIs senaste singel ”Pornoo” väckte mycket rör på sociala medier på grund av sitt provoserande namn som påminner väldigt mycket om ”Porvoo”. Är det alltså en slump att hon uppträder i Borgå på sommaren?


Vesta

Vestas musik är modern pop med en dos folk, där lyrikerna är i huvudrollen. Vesta gav ut sin första låt 2014 och hennes karriär har varit i stadigt lyft sedan dess. Förra året slöt hon kontrakt med Etenee Records som ägs av Warner Music Finlandin och hennes skiva producerades av Jori Sjöroos som bland annat är producenten bakom PMMP:s skivor. Vestas och Pyhims hitsingel "Kynnet, kynnet" har varit populär i radion i år. Är Vesta Finlands nästa megastjärna? Kom och kolla den unga artistens fantastiska show och bestäm för dig själv!


Involvers

Involvers är ett alternative rockband från Nyland. Bandet kombinerar pop, rock och metall till en vacker och melankolisk helhet med stark betoning på taktfulla lyriker. FACTORYfest vill understöda lovande talanger och Involvers hör vi säkert mera om i fortsättning.


Atomirotta

Atomirotta kombinerar fritt rap, blues, funk, jazz och punk i sin musik. Hitlåten "Aurinkoon" spelar flitigt på radion och nyss utkomna, tredje skivan har fått bra recensioner. Atomirottas explosionsartade sommarstämning producerar enkelt all elektricitet till en stad som Borgå för en miljoner år och lite på. Förbered dig alltså för hektiskt stämning på FACTORYfests officiella efterfest på Konstfabriken.

Block of
Flats

Borgås gåva till alternativ rock och punk, Block of Flats, startades 2013 och bandet har varit flitigt på turné runt i Finland och utomlands sedan dess. Senaste turnén riktar sig mot Polen, Tjeckien och Slovakien. Block of Flats uppträder på Avantisalens efterfest före Atomirotta på lördagen 28.7.